Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

MURA

stráty - MURA

Co je to MURA?

MURA je japonský význam, který znamená nerovnováha nebo nerovnoměrnost. Jedná se o jakoukoliv nestabilitu, nerovnováhu nebo nepravidelnost v procesu výroby nebo provozu, které mohou vést k nadměrnému plýtvání zdroji, snížením kvality výstupu nebo zvýšenému stresu na pracovišti. Jedná se o jednu ze tří zásad Lean společně s MUDA (plýtvání) a MURI (přetížení). 

MURA se může projevovat v procesech různými způsoby např. nekonzistentní výroba nebo dodávky, přetížení zaměstnanců, nekonzistentní pracovní postupy, nedostatečné plánování a řízení zásob nebo nadměrné úpravy a údržba. Proto je odstraňování MURA jednou z důležitých součástí úsilí o zlepšování procesů a maximalizaci efektivity.

Identifikace a implementace opatření MURA

MURA se dá odhalit různými způsoby například:

  1. Analýza procesů - Prostřednictvím prozkoumání pracovních postupů s cílem identifikovat jakékoliv nekonzistence a nerovnováhy.
  2. Monitoring výkonnosti - Sledování výkonnosti procesů a metrik kvality a produktivity může odhalit nekonzistentní anomálie.
  3. Zpětná vazba zaměstnanců - Poslech zaměstnanců ohledně jejich zkušeností s pracovními postupy a procesy může odhalit oblasti, kde dochází k nadměrnému zatížení nebo neefektivitě.
  4. Zpětná vazba od zákazníků - Zpětná vazba od zákazníků může poukázat na kvalitu, dodržování dodacích lhůt nebo spolehlivosti výrobku nebo služeb a může tak naznačit problém ve výrobních nebo provozních procesech. 

Jakmile jsou zdroje mury identifikovány, mohou být implementována opatření k jejich řešení. Některé obecné strategie pro řešení MURA mohou zahrnovat:

  1. Standardizace pracovních postupů - Definice a standardizace pracovních postupů může pomoci minimalizovat variabilitu a nekonzistence v procesech.
  2. Vyvažování kapacit - Rozložení kapacit tak, aby byli zaměstnanci a zdroje rovnoměrně vytíženy.
  3. Zlepšování plánování a řízení zásob - Vylepšení plánování výroby a řízení zásob může pomoci minimalizovat nerovnováhu a nekonzistenci v dodávkách a výrobě.
  4. Zapojení zaměstnanců - Zapojení zaměstnanců do procesu hledání a implementace řešení MURA může zvýšit efektivitu a udržitelnost navrhovaných změn.

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
24.10.2024 - 25.10.2024 + 12
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
29.10.2024 + 4