Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

MURI

stráty - MURI

Co je to MURI?

MURI je japonský termín, který je používán v Lean managementu k vyjádření nadměrné zátěže nebo přetížení. Jedná se o jednu ze tří zásad Lean spolu s MUDI (plýtvání) a MURA (nerovnoměrnost). I když pojem MURI pochází z Japonska, jeho koncepty jsou relevantní a používány po celém světě v rámci snahy o zlepšení produktivity, kvality a pracovního prostředí.

MURI je jednou z hlavních příčin ztrát produktivity, kvality a efektivity v procesech výroby nebo poskytování služeb. MURI se může v pracovním prostředí projevovat různými způsoby např. nadměrné pracovní doby, přetížení pracovníků, stres, nízká kvalita výstupů nebo nízká morálka a motivace pracovníků. 

Cílem při aplikaci Lean managementu je MURI eliminovat prostřednictvím předem stanovených vyvážených a efektivních procesů, které mají za úkol minimalizovat nadměrnou zátěž a umožňují tak zaměstnancům pracovat efektivněji. Tím se na pracovišti zvyšuje produktivita, zlepšuje se kvalita a snižují se náklady. 

 

Dopady a identifikace MURI

Kromě toho vědět, že MURI znamená nadměrnou zátěž v pracovním prostředí, je také důležité znát její dopady, tedy proč by se tím společnost měla zabývat, a jak ji identifikovat:

  1. Dopady MURI - nadměrná zátěž může vést k řadě problémů, jak pro společnost, tak pro samotné zaměstnance, tak ve výsledku i pro zákazníky včetně zvýšení rizika dělání chyb a nepozornosti, snížení kvality výstupů, vyhoření zaměstnanců, fluktuace zaměstnanců, nizká motivce ztaměstnanců nebo zvýšené náklady za zdravotní péči zaměstnancům.
  2. Identifikace MURI - Identifikace vyžaduje pozornost k detailům a porozumění pracovním procesům. Signály, na základě kterých je MURI možné identifikovat jsou již zmiňované přesčasy zaměstnanců, přetížení některých pracovníků, vysoká úroveň stresu a frustrace zaměstnanců nebo problémy se zdravím a bezpečností.
  3. Eliminace MURI - Eliminace MURI je možné dosáhnout prostřednictvím analýzy a následné optimalizace pracovních procesů s cílem snížit nadměrnou zátěž. To může zahrnovat například změnu rozvrhů práce, přerozdělení zodpovědností nebo investice do automatizace a tehcnologií. 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
24.10.2024 - 25.10.2024 + 12
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
29.10.2024 + 4