Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

GAP analýza

GAP analýza

Co je to GAP analýza? 

GAP analýza je manažerský nástroj, který se může použít při volbě optimální marketingové strategie. Je to proces porovnání aktuálního stavu organizace s jejím požadovaným stavem nebo cíli. Tento koncept se často využívá v oblasti strategického plánování, řízení výkonnosti a procesu změny. Hlavním cílem je tedy identifikovat rozdíly mezi tím, kde se organizace nachází nyní, a tím, kde by chtěla být, a následně navrhnout strategie pro překonání těchto rozdílů. 

Zjednodušený postup provádění gap analýzy:

  1. Definice cílů: Organizace musí jasně definovat své cíle a požadovaný stav, který chce dosáhnout. 

  2. Analýza současného stavu: Organizace musí provést důkladnou analýzu svého současného stavu. To zahrnuje zhodnocení interních procesů, výkonnosti, zdrojů, schopností a slabých stránek.

  3. Identifikace mezer: Na základě porovnání mezi požadovaným stavem a současným stavem identifikuje rozdíly nebo tzv. "mezery" mezi těmito dvěma stavy. Tyto mezery se mohou nacházet ve znalostech, dovednostech, procesech nebo zdrojích.

  4. Plánování strategií: Po identifikaci mezer je na řadě vyvinout strategie a akční plány pro překonání těchto rozdílů. To může zahrnovat vytvoření nových procesů, zlepšení existujících metod, rozvoj dovedností zaměstnanců, investice do nových technologií nebo získání dalších zdrojů na základě toho, kde byly mezery zjištěny.

  5. Implementace a monitorování: Implementace navržených strategií je klíčovým krokem. Organizace by měla aktivně provádět plánované změny a monitorovat jejich úspěch. Pokud je to nutné, mohou být provedeny další úpravy nebo změny strategie během procesu.

4 hlavní přístupy ke GAP analýze:

Existuje několik přístupů k GAP analýze, které organizace mohou použít v závislosti na svých cílech, dostupných zdrojích a kontextu.

Uvádíme 4 nejpoužívanější...

1. Kvantitativní přístup 

Tento přístup se zaměřuje na sběr a analýzu kvantitativních dat, jako jsou čísla, statistiky a metriky. To může zahrnovat porovnání časových řad, analýzu finančních ukazatelů nebo výpočet klíčových ukazatelů výkonnosti (KPI). Kvantitativní analýza poskytuje objektivní a měřitelný pohled na rozdíly mezi současným stavem a požadovaným stavem.

2. Kvalitativní přístup 

3. Kombinovaný přístup 

Organizace mohou využívat kombinaci kvantitativních a kvalitativních přístupů pro dosažení komplexního porozumění situaci, pokud si to jejich stanovené cíle vyžadují. 

4. Benchmarking

Benchmarking je proces porovnání výkonnosti organizace s konkurenčními organizacemi ve stejném odvětví. Tento přístup může pomoci identifikovat oblasti, kde organizace zaostává za svými konkurenty, a kde může dojít k mezery mezi současným a požadovaným stavem.

 

Volba konkrétního přístupu závisí na stanovených cílech organizace, dostupných zdrojích, předpokládaném dopadu a preferencích vedení. Kombinace různých přístupů může poskytnout komplexnější a vyváženější pohled na situaci organizace.

Mohlo by Vás zajímat: