Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

Leadership

Leadership

Co je to Leadership?

Leadership, česky vůdcovství je schopnost inspirativně vést, motivovat a směrovat lidi k dosažení společných cílů. Zahrnuje tvorbu vize, podporu rozvoje lidí, vytváření pozitivního pracovního prostředí a schopnost inspirovat a vést týmy k úspěchu. To zahrnuje schopnost vytvářet a komunikovat vizi, podporovat rozvoj členů týmu, vytvářet pozitivní pracovní prostředí a rozhodovat se v souladu s cíli organizace. Narozdíl od managementu není leadership ovlivněn pouze formální autoritou a hierarchických postavením, ale spíše osobnostními schopnostmi jako je empatie, komunikace nebo schopnost motivace.

Jaký by měl být leader?  

Jaký má být leader?

Proto, aby byl člověk opravdu dobrým leaderem, měl by mít několik klíčových vlastnostní. Důležité je zmínit, že tyto vlastnosti nemusí být nutně vrozené, ale dají se rozvíjet. 

  1. Vize - Leader má schopnost vytvářet jasnou a inspirativní vizi pro budoucnost, která motivuje ostatní k dosažení společných cílů.

  2. Komunikace - Leader má takovou komunikační schopnost, která zahrnuje schopnost poslouchat, vyjadřovat se srozumitelně a efektivně sdělovat své myšlenky a očekávání.

  3. Inspirace - Jednou z klíčových vlastností leadera je schopnost inspirativně vést a motivovat ostatní, aby překonali překážky a dosáhli svého potenciálu.

  4. Empatie - Důležité je umět se vcítit do pocitů a perspektivy ostatních, což umožňuje vytvářet silné vztahy a porozumění v týmu.

  5. Rozvoj ostatních - Ochota a schopnost podporovat rozvoj a růst členů týmu, poskytovat jim zpětnou vazbu a prostor pro jejich osobní a profesní rozvoj.

  6. Integrita  -  Správný leader má schopnost jednat s morální integritou, důvěryhodností a transparentností, což zvyšuje důvěru a respekt ostatních.

  7. Rozhodování - Leader musí umět vyhodnotit informace a na základě nich učinit rozhodnutí, za kterým si bude stát. 

  8. Adaptabilita: Flexibilita a schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám a novým situacím.

  9. Zodpovědnost: Přijetí odpovědnosti za své činy a za výsledky týmu, a schopnost přijímat kritiku a učit se z chyb.

Leadership vs. Management

Leader vs Manager

Ačkoliv leadership s managementem úzce souvisí, jedná se o dva odlišné nástroje pro řízení/vedení v organizaci, a proto je třeba je odlišovat. 

Leadership 

Management

Zatímco management se soustředí na správu procesů a zdrojů s cílem dosáhnout efektivních výsledků, leadership se zaměřuje na vedení lidí a vytváření kultury, která podporuje růst a inovace. Tyto dvě role mohou být kombinovány v jednom jedinci, ale mají odlišné prioritní oblasti a dovednosti. Organizace potřebují jak kvalitní management, tak efektivní leadership, aby byly úspěšné a konkurenceschopné.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
23.10.2024 - 24.10.2024 + 7
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
09.12.2024 + 5