Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

Delegování

Delegování

Co je delegování

Delegování je proces, při kterém manažer nebo vedoucí pracovník přenáší část svých povinností a rozhodovacích pravomocí na podřízené. Tyto povinnosti se mohou lišit v závislosti na pracovním prostředí, úrovni kompetencí zaměstnanců a specifických potřebách organizace, nicméně mezi ty běžné patří například rutinní úkoly, výzkumy a analýza, zákaznický servis, komunikace apod. Je však důležité si uvědomit, že některé povinnosti není vhodné delegovat, zejména ty, které vyžadují specifické odborné znalosti, strategické rozhodování, nebo nesou vysokou úroveň rizika pro organizaci.

Cílem delegování je efektivnější řízení času a zdrojů, rozvoj dovedností a kompetencí zaměstnanců, a zvýšení celkové produktivity týmu nebo organizace. Při správném delegování je klíčové jasně definovat úkoly, poskytnout potřebné zdroje a podporu, a stanovit očekávání ohledně výsledků a termínů. Delegování však neznamená úplné vzdání se odpovědnosti; vedoucí zůstává odpovědný za dosažení stanovených cílů.

4 kroky efektivního delegování:

  1. Výběr úkolů k delegování - je třeba zvolit úkoly, které mohou být delegovány, aniž by to negativně ovlivnilo výsledek. Zároveň je důležité vyhnout si mikromanagementu - delegování má smysl pouze tehdy, pokud vedoucí pracovník důvěřuje svému týmu a nedohlíží na každý detail.
  2. Výběr vhodné osoby - je důležité dbát na komptence daného jedince, a vybrat tedy zaměstnance, kteří mají potřebné schopnosti, zkušenosti a zdroje k úspěšnému splnění úkolu. Zároveň je dobré vybrat někoho, kdo má zájem se dané oblasti věnovat a vidí v ní přínos pro svůj rozvoj.
  3. Jasná komunikace - pro to, aby zaměstnanci mohli plnit dané úkoly, je třeba ujasnit cíle, očekávané výsledky, termíny a rozsah pravomocí. Zaměstnanci musí vědět, co se od nich očekává, zároveň musí být zajištěno, aby zaměstnanci měli přístup ke všem potřebným informacím, nástrojům a podporám.
  4. Podpora a monitorování - pravidelná kontrola (a následná zpětná vazba) je nezbytnou součástí delegování. I když úkoly manažer delegujete, měl by být k dispozici pro konzultace a poskytnutí podpory.

Výhody delegování: 

Výzvy delegování:

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
03.12.2024 - 04.12.2024 + 6