Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

Core Tools

Core Tools

Co je Core Tools IATF?

Core Tools je sada nástrojů a standardů vyvinutých pro automobilový průmysl, která se používá k zajištění kvality a efektivity výroby. Jsou základem pro efektivní a spolehlivý proces vývoje a výroby, od počátečního návrhu až po sériovou výrobu. Tento soubor nástrojů je široce využíván jak v automobilovém průmyslu, tak už dnes ale i v dalších odvětvích, kde je důležitá kvalita a spolehlivost výrobků.

Core Tools zahrnují následující nástroje:

Neboli Pokročilé plánování kvality produktu. APQP pomáhá plánovat a definovat kroky, které zajistí, že nový výrobek splňuje požadavky zákazníka. Účelem je systematický přístup k plánování kvality produktu.

Fáze APQP: 

  1. Plánování a definování programu
  2. Návrh a vývoj produktu
  3. Návrh a vývoj procesu
  4. Validace produktu a procesu
  5. Spuštění výroby, zpětná vazba a zlepšení

Přínosem implementace APQP je zlepšení komunikace a spolupráce mezi týmy, snížení rizika problémů v pozdějších fázích, efektivnější přechod od vývoje k výrobě.
 

Jedná se o Proces schvalování výrobních dílů a jeho účelem je ověření, že všechny inženýrské návrhy a specifikace jsou správně implementovány do výrobního procesu. Důležitou součástí PPAP je dokumentace.

Dokumentace PPAP:

Přínosem implementace PPAP je zajištění stability a opakovatelnosti výrobního procesu, prevence výrobních problémů, které by mohly vést k neshodám s požadavky zákazníka.
 

V překladu Analýza možností vzniku vad a jejich následků. Tento nástroj slouží k identifikaci a vyhodnocení potenciálních chyb v návrhu nebo procesu, k určení jejich dopadů na kvalitu výrobku a implementaci opatření k jejich předcházení nebo zmírnění.

Typy FMEA:

Přínosem implementace FMEA je prevence problémů ještě před jejich vznikem, zvýšení spolehlivosti a bezpečnosti produktu nebo procesu nebo snížení nákladů na opravy a reklamace.
 

V překladu Analýza měřicích systémů. Je to metodologie, která zkoumá, jak spolehlivá a přesná jsou data získaná z měřicích systémů. Cílem je identifikovat a kvantifikovat zdroje variability v měřicím systému, jako jsou nástroje, operátoři a prostředí, a následně vyhodnotit, zda je měřicí systém vhodný pro daný účel.

Parametry MSA: 
  • Gage R&R (Repeatability and Reproducibility): Měří opakovatelnost a reprodukovatelnost měření.
  • Linearity a Bias: Hodnotí systematické chyby v měřicím systému.

Přínosem MSA je zajištění spolehlivosti měření, což je klíčové pro správné rozhodování na základě těchto měření.
 

  • SPC (Statistical Process Control)

Neboli Statistická regulace procesu. Používá se ke sledování a řízení výrobních procesů za použití statistických metod, aby se zajistilo, že proces zůstává pod kontrolou a produkuje kvalitní výrobky.

Nástroje SPC: 

  • Řídicí diagramy: Sledují výkon procesu v čase a identifikují odchylky.
  • Histogramy a Pareto diagramy: Pomáhají analyzovat rozložení dat a identifikovat hlavní příčiny problémů.

Přínosem SPC je včasná detekce problémů v procesu, snížení variací, zlepšení kvality výrobků a zvýšení efektivity výroby.
 

Kromě nástrojů, které byly již zmíněny v Core Tools se v automotive odvětví využívají pro zajištění kvality také další nástroje a metodiky, které podporují procesy zajištění kvality v automobilovém průmyslu. Některé z těchto dalších nástrojů jsou:

  • 8D (Eight Disciplines Problem Solving)
  • QFD (Quality Function Deployment)
  • DOE (Design of Experiments)
  • Kaizen
  • 5S
  • Analýza 5x Proč
  • Poka-Yoke
     

Využití a význam Core Tools

Implementace Core Tools je často podmínkou spolupráce. Automobilky a další velcí výrobci obvykle požadují od svých dodavatelů, aby tyto nástroje používali, aby se zajistila vysoká kvalita a spolehlivost produktů. Díky implementací těchto nástrojů plní však organizace požadavky zákazníků, kteří často impelementaci těchto nástrojů také vyžadují. Dále zvyšuje organizace efektivitu a snižuje náklady, předchází defektům a selháním. Core Tools také zajišťují shody s normami a standardy, jelikož jsou úzce spojeny s normami jako IATF 16949, které jsou klíčové pro certifikaci v automobilovém průmyslu. Tyto nástroje také pomáhají ke zvyšování důvery zákazníků a přispívají k dlouhodobé udržitelnosti jejich výrobních procesů a schopnost adaptovat se na měnící se požadavky trhu.

Lze tedy říct, že Core Tools jsou nezbytným nástrojem pro každou společnost, která usiluje o vysokou úroveň kvality, efektivity a spokojenosti zákazníků. Jejich správné použití může znamenat rozdíl mezi úspěšným, efektivním provozem a problémy s kvalitou, které mohou ohrozit pověst a finanční stabilitu firmy. V automobilovém průmyslu jsou tyto nástroje považovány za standard a jejich implementace je nezbytná pro zajištění shody s požadavky zákazníků a průmyslovými normami.

 

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
07.11.2024 - 08.11.2024 + 9