Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

Skleníkové plyny

Skleníkové plyny

Co jsou skleníkové plyny

Skleníkové plyny (GHGs, z anglického "Greenhouse Gases") jsou plyny, které přispívají k efektu skleníku tím, že zachycují teplo v atmosféře Země. Tento proces je zásadní pro udržení teploty, která umožňuje život na Zemi. Nicméně nadměrné množství skleníkových plynů způsobuje globální oteplování a změnu klimatu. Mezi hlavní skleníkové plyny patří oxid uhličitý (CO2), metan (CH4), oxid dusný (N2O) a fluorované plyny.

 

Na co slouží skleníkové plyny

Skleníkové plyny mají významný vliv na udržení tepelné rovnováhy na Zemi. Bez nich by byla průměrná teplota na Zemi mnohem nižší, což by znemožnilo existenci současných forem života. Avšak lidské aktivity, jako je spalování fosilních paliv, zemědělství a průmyslová výroba, vedly k nárůstu koncentrací těchto plynů v atmosféře, což způsobuje globální oteplování a klimatické změny.

 

Hlavní skleníkové plyny a jejich zdroje

 

Dopady skleníkových plynů

 

Snižování emisí skleníkových plynů

K omezení negativních dopadů skleníkových plynů je nutné přijmout opatření ke snížení jejich emisí:

 

Příklady iniciativ ke snižování skleníkových plynů

Skleníkové plyny hrají klíčovou roli v udržení teplotní rovnováhy na Zemi, ale jejich nadměrné množství způsobuje vážné environmentální problémy. Snížení emisí skleníkových plynů je nezbytné pro boj proti změně klimatu a ochranu budoucnosti naší planety. Firmy, vlády i jednotlivci musí spolupracovat na hledání a implementaci řešení, která minimalizují jejich uhlíkovou stopu a přispívají k udržitelnému rozvoji.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 7 500,00 CZK
9 075,00 CZK s DPH
13.12.2024 + 6
1 den (08:00 - 14:00)
Online 7 500,00 CZK
9 075,00 CZK s DPH
18.12.2024 + 6