Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

European Green Deal

EUROPEAN GREEN DEAL

Co je European Green Deal?

European Green Deal (Evropská zelená dohoda) je komplexní politická strategie Evropské unie, která si klade za cíl přeměnit EU na spravedlivou a prosperující společnost s moderním, konkurenceschopným a klimaticky neutrálním hospodářstvím do roku 2050. Tento plán byl představen Evropskou komisí v prosinci 2019 a zahrnuje širokou škálu opatření na podporu udržitelného rozvoje, ochrany životního prostředí a boje proti změně klimatu.

 

Na co slouží European Green Deal

European Green Deal se zaměřuje na dosažení klimatické neutrality, tedy nulových čistých emisí skleníkových plynů do roku 2050. Podporuje udržitelný růst, který je šetrný k životnímu prostředí a posiluje konkurenceschopnost evropského hospodářství. Klade důraz na zlepšení kvality ovzduší, vody a půdy, ochranu biodiverzity a obnovu ekosystémů. Součástí dohody je také zajištění spravedlivé transformace, která nikoho nezanechá pozadu, včetně podpory znevýhodněných regionů a komunit.

 

Hlavní oblasti European Green Deal

  1. Čistá energie: Přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a podpora nových technologií, jako je vodík.
  2. Udržitelné zemědělství: Reforma Společné zemědělské politiky (CAP), podpora ekologického zemědělství a snižování používání pesticidů a hnojiv.
  3. Průmyslová strategie: Podpora dekarbonizace průmyslových odvětví, podpora oběhového hospodářství a snižování odpadu.
  4. Mobilita: Podpora čisté a udržitelné dopravy, rozvoj infrastruktury pro elektromobilitu a investice do veřejné dopravy.
  5. Biodiverzita: Ochrana a obnova přírodních ekosystémů, ochrana ohrožených druhů a zalesňování.
  6. Stavebnictví: Renovace budov s cílem zlepšit energetickou účinnost a snížit emise.
  7. Finance a investice: Mobilizace veřejných a soukromých investic pro udržitelné projekty, vytvoření mechanismu spravedlivé transformace a zelených finančních nástrojů.


Jak funguje European Green Deal

Zavádí nový legislativní rámec, který zahrnuje zákony a předpisy na podporu přechodu na udržitelné hospodářství, včetně klimatického zákona, který právně zakotvuje cíl klimatické neutrality do roku 2050. Plán zahrnuje mobilizaci nejméně 1 bilionu eur v investicích během příštího desetiletí, včetně prostředků z fondů EU, národních rozpočtů a soukromých investic. Podporuje výzkum a vývoj nových technologií a inovativních řešení prostřednictvím programů jako Horizon Europe a klade důraz na úzkou spolupráci s členskými státy EU při implementaci a monitorování opatření, čímž zajišťuje koherenci politik na evropské i národní úrovni.

 

Výhody a význam European Green Deal


Kritika a výzvy


Příklady iniciativ v rámci European Green Deal

 

European Green Deal je ambiciózní plán, který si klade za cíl přeměnit Evropskou unii na klimaticky neutrální a udržitelnou společnost. Přestože čelí výzvám a kritikám, jeho úspěch může mít dalekosáhlé pozitivní dopady na životní prostředí, ekonomiku a zdraví obyvatel. Spolupráce mezi členskými státy, podniky a občanskou společností je klíčová pro dosažení cílů této strategie a vytvoření udržitelné budoucnosti pro všechny.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
1 den (8:00 - 14:00)
Online 7 500,00 CZK
9 075,00 CZK s DPH
13.09.2024 + 1
1 den (08:00 - 14:00)
Online 7 500,00 CZK
9 075,00 CZK s DPH
30.09.2024 + 1