Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

BOZP Kultura

KATEGORIE
|
AUTOR

Kultura bezpečnosti ve společnostech odkazuje na sdílené hodnoty, postoje a chování související s bezpečností v rámci organizace. Zahrnuje přesvědčení a postupy, které upřednostňují zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, zdraví zaměstnanců a ochranu zaměstnanců. Zaměřuje se na prevenci nehod, zranění a nemocí na pracovišti.

Silná kultura bezpečnosti podporuje proaktivní přístup k identifikaci a zmírňování rizik, podporuje otevřenou komunikaci v otázkách bezpečnosti a umožňuje zaměstnancům převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a bezpečnost svých kolegů. Zahrnuje aktivní zapojení a angažovanost všech úrovní organizace, od vrcholového managementu až po pracovníky v první linii.

Společnosti s pozitivní kulturou bezpečnosti upřednostňují bezpečnost jako základní hodnotu a integrují ji do všech aspektů svých operací. Stanovují jasné bezpečnostní zásady a postupy, poskytují komplexní školení a zdroje a pravidelně hodnotí i zlepšují svou bezpečnost. Podporou kultury bezpečnosti mohou společnosti vytvářet pracovní prostředí, které podporuje zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem zaměstnanců, snižuje úrazovost a zvyšuje produktivitu i spokojenost zaměstnanců.

 

Jaké jsou prvky kultury bezpečnosti?

Prvky kultury bezpečnosti obvykle zahrnují:

  1. Závazek vedení: Management a vedoucí pracovníci prokazují silný závazek k bezpečnosti stanovením jasných očekávání, poskytováním zdrojů a aktivní účastí na bezpečnostních iniciativách.
  2. Zapojení zaměstnanců: Zaměstnanci jsou aktivně zapojeni do bezpečnostních procesů a mají hlas (důležité slovo) při identifikaci nebezpečí, navrhování zlepšení a rozhodování v záležitostech souvisejících s bezpečností.
  3. Komunikace: Jsou vytvořeny otevřené a efektivní komunikační kanály pro sdílení bezpečnostních informací, hlášení incidentů/skoronehod a poskytování zpětné vazby o výkonu v oblasti bezpečnosti.
  4. Identifikace nebezpečí a hodnocení rizik: Jsou zavedeny systémy pro identifikaci a hodnocení nebezpečí, včetně pravidelných kontrol, hodnocení rizik a používání bezpečnostních nástrojů, jako jsou kontrolní seznamy a audity.
  5. Školení a kompetence: Zaměstnanci absolvují odpovídající školení a mají nezbytné znalosti a dovednosti pro bezpečný výkon své práce. Pro udržení způsobilosti a udržení kroku s měnícími se bezpečnostními požadavky je poskytováno průběžné školení.
  6. Hlášení a vyšetřování incidentů: Podporuje se kultura hlášení a učení se z incidentů. Incidenty jsou důkladně vyšetřovány, aby byly identifikovány základní příčiny a provedena nápravná opatření, aby se zabránilo opakování incidentů.
  7. Neustálé zlepšování: Výkon bezpečnosti je pravidelně monitorován a jsou zavedeny procesy pro neustálé zlepšování výkonu v oblasti bezpečnosti a předcházení nehodám.
  8. Odpovědnost: Jsou definovány jasné role a odpovědnosti a jednotlivci jsou zodpovědní za svou bezpečnost. Očekávání v BOZP jsou integrována do hodnocení výkonu a při splnění jsou uznávána/odměňována.

Pamatujte, že každá organizace může mít své vlastní jedinečné prvky kultury bezpečnosti, ale toto jsou některé běžné prvky, které přispívají k budování silné kultury bezpečnosti.

Jak můžeme měřit kulturu bezpečnosti?

Měření kultury bezpečnosti lze provádět různými metodami. Zde jsou některé běžně používané přístupy:

  1. Průzkumy a dotazníky: Použijte ověřené průzkumy kultury bezpečnosti a dotazníky ke shromažďování zpětné vazby od zaměstnanců. Tyto průzkumy obvykle zahrnují otázky týkající se přístupu/úrovně BOZP, vnímání a chování. Výsledky mohou poskytnout pohled na silné stránky a oblasti ke zlepšení kultury bezpečnosti.
  2. Pozorování a audity: Provádějte pravidelná pozorování a bezpečnostní audity za účelem posouzení bezpečnostních postupů a chování na pracovišti. To zahrnuje pozorování pracovních činností, identifikaci nebezpečí a vyhodnocování dodržování bezpečnostních postupů. Zjištění mohou pomoci identifikovat mezery a oblasti pro zlepšení v kultuře bezpečnosti.
  3. Hlášení a analýza incidentů: Analyzujte hlášení o incidentech a identifikujte trendy, základní příčiny a přispívající faktory. Data mohou poskytnout vhled do efektivity bezpečnostních systémů, komunikace a zapojení zaměstnanců. Vyšší počet hlášení skoronehod nebo proaktivních bezpečnostních pozorování může naznačovat pozitivní kulturu bezpečnosti.
  4. Bezpečnostní výkonnostní indikátory: Stanovte klíčové výkonnostní indikátory (KPI) související s bezpečností, jako je míra zranění, míra hlášení skoronehod nebo dodržování bezpečnostních školení. Pravidelně sledujte a analyzujte tyto ukazatele za účelem posouzení celkového výkonu a kultury bezpečnosti.
  5. Workshopy, meetingy a rozhovory: Provádějte workshopy a rozhovory se zaměstnanci, abyste získali kvalitativní údaje o jejich vnímání kultury bezpečnosti. To může poskytnout hlubší vhled do základních faktorů ovlivňujících kulturu bezpečnosti a identifikovat oblasti pro zlepšení.
  6. Benchmarking: Porovnejte kulturu bezpečnosti vaší organizace s průmyslovými standardy nebo osvědčenými postupy. Toho lze dosáhnout prostřednictvím externích hodnocení nebo účastí v programech porovnávání bezpečnosti. Porovnávání může pomoci identifikovat oblasti, kde může vaše kultura bezpečnosti zaostávat nebo vynikat v porovnání s ostatními.

Pamatujte, že měření kultury bezpečnosti je nepřetržitý proces a je důležité používat kombinaci kvantitativních a kvalitativních metod, abyste získali komplexní pochopení kultury bezpečnosti v rámci organizace. Na základě zkušeností bych ještě rád zmínil DuPont nebo Bradley Curve, jako stavební prvky při budování kultury bezpečnosti ve vaší společnosti.

Více z oblasti bezpečnosti práce, jakož i managementu rizik se dozvíte na našich školeních.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 16:00)
Online 11 000,00 CZK
13 310,00 CZK s DPH
11.11.2024, 14.11.2024 + 18
1 den (8:00 - 14:00)
Online 3 900,00 CZK
4 719,00 CZK s DPH
26.11.2024 + 17
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
09.12.2024 - 10.12.2024 + 4

Doporučené e-learningy:

Název Školení Cena
Management rizik 1 280,- CZK
1 548,80 CZK s DPH

Mohlo by Vás zajímat:

Podobné články

Ergonomie - přizpůsobit pracoviště člověku, ne člověka pracovišti

Ergonomie - přizpůsobit pracoviště člověku, ne člověka pracovišti

KATEGORIE

Každá činnost zatěžuje lidské tělo. Zátěž závisí na charakteru pracovní činnosti, pracovním prostředí, organizačních a technických podmínkách, v nichž je vykonávána. Závisí také na samotném pracovníkovi, tj. na jeho osobních předpokladech, zdravotním stavu a dalších individuálních faktorech.

Zobrazit víc
Kdo je dobrý Manažer?

Kdo je dobrý Manažer?

Jedna ze základních otázek, kterou pokládám svým posluchačům, na školení Managementu, pro společnost CeMS.

Zobrazit víc
Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - II. část

Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - II. část

KATEGORIE

Příručka Control Plan....jaké změny přináší nová edice této AIAG příručky?

Zobrazit víc

Newsletter