Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

Klíčové body pro efektivní řízení dokumentace podle ISO 9001

KATEGORIE
|
AUTOR

 

ISO 9001 je mezinárodní standard pro řízení kvality. Jeho cílem je zlepšit výkonnost organizace a zajistit spokojenost zákazníků prostřednictvím řízení procesů a kontroly kvality v celé organizaci. Dokumentace hraje důležitou roli při dosahování cílů ISO 9001. Řízení dokumentace je součástí samotného systému managementu kvality. Řízení dokumentace zahrnuje procesy a postupy pro vytvoření, aktualizaci, schvalování, distribuci, uchovávání a kontrolu těchto dokumentů.

Mezi základní body jak začít řídit dokumentaci patří:

  • Identifikace potřebné dokumentace: Identifikujte všechny dokumenty, které jsou nezbytné pro její řízení. Mezi nejdůležitější dokumenty, které společnost potřebuje řídit patří:
    • politiky,
    • směrnice pracovní postupy,
    • plány,
    • záznamy.
  • Vytvoření hierarchie dokumentace: Vytvořte hierarchii dokumentace, která zohledňuje vztahy a závislosti mezi dokumenty. Například politiky a postupy mohou být na vyšší úrovni, zatímco pracovní postupy mohou být na nižší úrovni. Tato hierarchie pomáhá udržovat pořádek a jasnost v dokumentaci.
  • Definování formátů a stylu dokumentů: Určete, jaké formáty a styly se budou používat při tvorbě dokumentů. Můžete například stanovit, že všechny dokumenty musí obsahovat určité položky, jako jsou název, datum, verze, odpovědná osoba a podobně. Tímto způsobem se zajistí jednotnost a snazší čitelnost dokumentů.
  • Stanovení procesů pro správu dokumentace: Vytvořte procesy a postupy pro správu dokumentace. To zahrnuje vytvoření pravidel pro vytváření, aktualizaci, schvalování, ukládání, distribuci a archivaci dokumentů. Stanovte, kdo je zodpovědný za provádění těchto procesů a jaké jsou příslušné postupy.
  • Zabezpečení přístupu a kontrolování: Vytvořte mechanismy pro zabezpečení přístupu k dokumentaci a její kontroly. Určete, které osoby mají povolení ke čtení, úpravě nebo schvalování dokumentů. Zajistěte, aby se v dokumentaci udržovaly záznamy o změnách, a provádějte pravidelné kontroly, aby se zjistily a odstranily nesrovnalosti.
  • Vzdělávání a zaškolení: Zajistěte, aby zaměstnanci byli seznámeni s procesy řízení dokumentace a věděli, jak s dokumenty pracovat.

 

Řízení dokumentace je důležitou součástí efektivního systému managementu kvality v organizaci. Správné řízení dokumentace zajišťuje systematický přístup k procesům a postupům, zlepšuje sledovatelnost činností, zajišťuje konzistenci a dodržování právních a regulačních požadavků. Řízení dokumentace také pomáhá udržovat kontinuitu činností organizace a chrání její know how. Prostřednictvím řízení dokumentace organizace může dosáhnout zlepšení výkonu, transparentnost, odpovědnost a spokojenost zákazníků.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
24.10.2024 - 25.10.2024 + 18
1 den (8:00 - 14:00)
Online 3 900,00 CZK
4 719,00 CZK s DPH
24.10.2024 + 18
1 den (8:00 - 14:00)
Online 4 900,00 CZK
5 929,00 CZK s DPH
11.11.2024 + 5

Mohlo by Vás zajímat:

Podobné články

BOZP Kultura

BOZP Kultura

KATEGORIE

Co se ukrývá pod pojmem kultura bezpečnosti ve společnostech? Dozvíte se v našem článku.

Zobrazit víc
Ergonomie - přizpůsobit pracoviště člověku, ne člověka pracovišti

Ergonomie - přizpůsobit pracoviště člověku, ne člověka pracovišti

KATEGORIE

Každá činnost zatěžuje lidské tělo. Zátěž závisí na charakteru pracovní činnosti, pracovním prostředí, organizačních a technických podmínkách, v nichž je vykonávána. Závisí také na samotném pracovníkovi, tj. na jeho osobních předpokladech, zdravotním stavu a dalších individuálních faktorech.

Zobrazit víc
Kdo je dobrý Manažer?

Kdo je dobrý Manažer?

Jedna ze základních otázek, kterou pokládám svým posluchačům, na školení Managementu, pro společnost CeMS.

Zobrazit víc
Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - II. část

Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - II. část

KATEGORIE

Příručka Control Plan....jaké změny přináší nová edice této AIAG příručky?

Zobrazit víc

Newsletter