Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

Kdo je dobrý Manažer?

Jedna ze základních otázek, kterou pokládám svým posluchačům, na školení Managementu, pro společnost CeMS.


Ale samozřejmě to není jedna z prvních otázek, ale diskutováním o teorii a reálné praxi se k této otázce dostaneme vždy velmi rychle. Ale to mnohem zajímavější je to, že často dostávám, jako odpověď na tuto otázku informaci, co vše dělají šéfové, v různých firmách, v různých oborech špatně. Respektive, proč nejsou dobří manažeři.

  • Jak to, že já se to dovím na školení, ale “špatní šéfové” to nevědí?
  • Proč nefunguje základní komunikace a otevřená a slušná zpětná vazba?
  • Kolik z Vás má pravidelné povídání se svými kolegy z týmu anebo nadřízenými?

A to jsou oblasti a témata, která s posluchači diskutujeme velmi otevřeně, protože i já, jako manažer s praxí a jako lektor, jsem velmi zvědavý, a hlavně se snažím odpovědět na otázky, na které hledají nespokojení zaměstnanci odpovědi.
Přestože to není cílem, tak já osobně to vnímám jako nevyžádaný průzkum a s lítostí nabývám dojmu, že ve firmách pracují většinou “špatní manažeři”. Lidé v jejich týmech nejsou spokojeni. Něco jim chybí. A je toho spoustu, ale dalo by se to celé zahrnout do souboru s názvem “špatná komunikace”. To konkrétně znamená, chybí podpora, pochopení, zadání, znalosti, schopnosti, respekt, ale hlavně uvědomění si, co to znamená pracovat jako manažer. A z toho se hlavně odvíjí, jak komunikovat s lidmi.
Protože řídit lidi znamená, s nimi komunikovat. Říkat jim co mají a co nemají dělat, což zní v celku jednoduše, ale to je právě ten problém, protože to nejsložitější na tom je to, jak jim to říkáte, jak s nimi komunikujete, ale hlavně, jak nasloucháte.  
A přestože existují nekonečné zdroje informací a možností, jak se rozvíjet a lépe rolím manažera porozumět, tak se situace ve firmách spíše zhoršují.

Kdo tedy za to může? Kdo vybírá do manažerských pozic lidi, kteří nemají zkušenosti nebo schopnosti. Kdo je následně kontroluje? 
Věřte mi, že přestože pracujete ve firmách, které Vás k tomu úplně nevedou anebo to po Vás nikdo nevyžaduje, tak bohužel to neznamená, že to dělat nemusíte. Protože Vy sami vytváříte kulturu ve svém týmu, vy zodpovídáte za spokojenost kolegů ve Vašich týmech, kteří si mi posléze stěžují na školeních :) Vždy záleží jen na Vás, jak sami sebe v těchto rolích vnímáte, jaké máte osobní očekávání, jak sdílíte vize, ale hlavně, jak motivujete lidi kolem sebe k naplňování cílů. Být vzorem není jednoduché, ale je to základní schopnost lídrů, kteří svůj tým táhnou, ale netlačí. Metodik je spoustu, ale je potřeba si najít tu cestu, která pro Vás bude přirozená a která Vám bude vyhovovat a díky které dosáhnete svých cílů.


Takže kdo je tedy dobrý manažer?
Základ spočívá v tom, že to Vám musí říct někdo druhý, že jste dobrý. A to je znak toho, že svou roli chápete a vykonáváte správně, protože Vás takto vidí Váš tým a Vaši nadřízení, a to je skutečným cílem role manažera. Je to náročné, a dokonce to správně nedokáže dělat každý. Mít předpoklady tuto cestu usnadňuje, ale uvědomit si své nedostatky a pracovat na nich, bude definitivně oceněno Vašim okolím. A to je ta zdravá motivace.


Takže pokud Vás zajímá, jak zlepšit komunikaci ve Vaší roli, jak se stát dobrým manažerem a mít satisfakci z Vaší velmi náročné práce, tak si o tom můžeme popovídat na školení Managementu a společně mluvit o praktických příkladech, které Vám pomohou se vydat správným směrem. Základ je, si uvědomit, že všichni se učíme neustále a jen ten, kdo si uvědomuje své chyby na nich může efektivně pracovat.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
16.10.2024 - 17.10.2024 + 1

Podobné články

Ergonomie - přizpůsobit pracoviště člověku, ne člověka pracovišti

Ergonomie - přizpůsobit pracoviště člověku, ne člověka pracovišti

KATEGORIE
|
AUTOR
Ing. Miroslava Vykopalová, PhD.

Každá činnost zatěžuje lidské tělo. Zátěž závisí na charakteru pracovní činnosti, pracovním prostředí, organizačních a technických podmínkách, v nichž je vykonávána. Závisí také na samotném pracovníkovi, tj. na jeho osobních předpokladech, zdravotním stavu a dalších individuálních faktorech.

Zobrazit víc
Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - II. část

Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - II. část

KATEGORIE
|
AUTOR
Ingrid Ďuricová, MBA

Příručka Control Plan....jaké změny přináší nová edice této AIAG příručky?

Zobrazit víc
Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - I. část

Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - I. část

KATEGORIE
|
AUTOR
Ingrid Ďuricová, MBA

Víte, jaké změny přináší nové vydání příručky AIAG APQP ?

Zobrazit víc
ESG - je nejvyšší čas začít

ESG - je nejvyšší čas začít

KATEGORIE
|
AUTOR
Ing. Zuzana Kubinová

Zpráva o udržitelnosti, nefinanční audit, ESG... počuli jste už o nich? Jsou to témata, která se postupně stávají součástí úvah a diskusí ve velkých firmách, ale iu jejich menších partnerů a dodavatelů.

Zobrazit víc

Newsletter