Pražákova 1008/69, 639 00 Brno
cs
sk
en
de

Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - II. část

KATEGORIE
|
AUTOR
Ingrid Ďuricová, MBA

Část II.: Jaké změny přináší nová edice AIAG Control Plan příručky?

Nové příručky AIAG k APQP a Control Plan se vyvinuly v reakci na změny v odvětví, zejména v souvislosti s technologickým pokrokem a složitostí vozidel, ruku v ruce s rostoucími požadavky vyplývajícími z vyšší automatizace a v konečném důsledku z autonomního řízení, elektrifikace a rozšiřující se definice mobility .
Oddělení těchto dvou příruček rovněž zdůrazňuje důležitost Plánů kontroly a řízení při vývoji produktů a usnadní včasnější aktualizace při vývoji systémů.

nová edice APQP a Control plan

 

Control Plan 1. vydání: Tato samostatná příručka, která objasňuje různé požadavky a poskytuje další pokyny, nabízí další vysvětlení propojení s procesy APQP, osvědčené „best practice“ postupy pro efektivní používání Plánů kontroly a řízení, revidované příklady, tabulky, formuláře a kontrolní seznamy. Mezi další změny patří nový požadavek „Safe Launch“ na řízení fází plánu a příklady plánů vývoje pro vysoce automatizované výrobní aplikace.

 

Nová AIAG Příručka Control Plan / Plány kontroly a řízení

Control PlanPlán kontroly a řízení „Control plan“ je nedílnou součástí APQP a říká se, že se musí používat jako „živý dokument“,který se vyvíjí tak, aby zahrnoval zlepšení a ponaučení / lessons learned, které se během projektů vývoje aut APQP vyskytnou. Vytváří se postupně, podle stádia vývoje produktu (verze Prototype, Pre-Launch, Production Control Plan).
Plány kontroly a řízení poskytují zdokumentované informace ohledně komplexního popisu systémů používaných při minimalizaci variací procesů a produktů. Plány kontroly a řízení podporují cyklus plánování kvality produktu APQP následovně:

  • Na začátku životního cyklu produktu je jeho primárním účelem zdokumentovat a oznámit počáteční Plán kontroly/řízení procesu a produktu.
  • Následně usměrňuje výrobu v tom, jak kontrolovat proces a zajistit špičkovou kvalitu produktu

 

Jaké výhody přináší zavedení Plánů kontroly a řízení pro automotive výrobce?

Mezi klíčové výhody Plánů kontroly a řízení patří: 

  • Poskytují jasný návod na výrobu, pokyny jak řídit každý krok výrobního procesu a zajistit požadovanou kvalitu produktu. Během pravidelných výrobních sérií poskytuje kontrolní plán metody monitorování a kontroly procesů, které se použijí pro kontrolu speciálních charakteristik produktu a/nebo procesu.
  • Poskytuje organizaci základní linii pro vyhodnocení výstupu výroby, přezkoumání Plánu kontroly a provedení vhodných změn na základě získaných Lessons learned poznatků atp.
  • Při použití tzn. „Family Control Plan“ nebo „Foundation Control Plan“ umožňuje efektivnější vývoj a uvedení nového produktu na trh.


Jaké jsou hlavní změny v příručce Control Plan* / Plány kontroly a řízení?

  • Objasnit propojení na APQP procesy, používat Plán kontroly a řízení jako „živý dokument“
  • Podrobné požadavky a pokyny pro témata založená na minulých problémech či příležitostech: Formát Plánu kontroly a řízení, Speciální charakteristiky, Pass-Through Characteristics (PTC), Error Proofing Confirmation, Family Control Plans, vzájemně závislé procesy a/nebo Plány kontroly, Procesy rework a opravy produktu, Podrobnosti o reakčním plánu, 100% vizuální kontrola, procesy „Black Box“, organizace neodpovídající za návrh, přímá dodávky produktů k OEM, používání softwaru pro tvorbu a správu Plánů kontroly a řízení.
  • Podrobné pokyny, jak vytvořit Plány kontroly a řízení, nejen kolonky formulářů. Dříve popsaný „Obsah pole formuláře“ nyní obsahuje popis, jak získat informace a některá minimální očekávání, včetně:
  • Přidání požadavku „Safe Launch“ do fází Plánu kontroly a řízení: musí stanovit kritéria posouzení pro ukončení bezpečného spuštění výroby, obvykle pokud 90 dní běží výroba bez problémů pro zákazníka a bez problémů identifikovaných dodatečných úprav a závažných problémů.
  • Následující prvky, které je třeba zvážit pro efektivní využití QMS a implementaci Plánů kontroly a řízení, jako například: 
    • reverzní FMEA,
    • používání softwaru pro vývoj a řízení plánu kontroly,
    • LPA – Layered Process Audit jako ověření plánu kontroly,
    • Plány kontroly a řízení ve vysoce automatizovaných / robotizovaných procesech,
    • používání Family/Foundation Control Plan a FMEA,
    • řízení rizik souvisejících se skladováním a manipulací s produkty,
    • řešení anomálií a nečekaných stavů souvisejících s Plány kontroly a řízení
  • Zahrnuje efektivní využívání pokynů Plánu kontroly a řízení, založeného na postupech vynikajících organizací
  • Aplikace A: Příklady CP – Tabulka pro procesně závislé úvahy
  • Aplikace B: Formuláře/kontrolní seznamy – aktualizovány na základě změn v kapitolách 1-3

*Upozorňujeme, že tento seznam není úplný a neměl by se používat pro GAP analýzu změn. Pokud váš zákazník vyžaduje vyplnění dokumentů APQP a Control Plan doporučujeme přečíst si celé znění příručky a přihlásit se na náš veřejný online kurz, kde jsou vysvětleny všechny změny detailněji.

Jako další krok vám doporučujeme vypracovat si interní GAP analýzu změn souvisejících s novými příručkami AIAG k APQP a Control Plan. Zároveň Vám doporučujeme přihlásit se na naše odborné kurzy, kde Vám naši zkušení lektoři z automotive detailněji objasní dopad změn těchto příruček na dodavatelský řetězec v automotive.

Doporučená školení:

Název školení Trvání školení Místo konání Cena Nejbližší termín
2 dny (8:00 - 14:00)
Online 8 900,00 CZK
10 769,00 CZK s DPH
07.11.2024 - 08.11.2024 + 2

Podobné články

Ergonomie - přizpůsobit pracoviště člověku, ne člověka pracovišti

Ergonomie - přizpůsobit pracoviště člověku, ne člověka pracovišti

KATEGORIE
|
AUTOR
Ing. Miroslava Vykopalová, PhD.

Každá činnost zatěžuje lidské tělo. Zátěž závisí na charakteru pracovní činnosti, pracovním prostředí, organizačních a technických podmínkách, v nichž je vykonávána. Závisí také na samotném pracovníkovi, tj. na jeho osobních předpokladech, zdravotním stavu a dalších individuálních faktorech.

Zobrazit víc
Kdo je dobrý Manažer?

Kdo je dobrý Manažer?

Jedna ze základních otázek, kterou pokládám svým posluchačům, na školení Managementu, pro společnost CeMS.

Zobrazit víc
Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - I. část

Nové vydání AIAG APQP a Control Plan příruček jako samostatných dokumentů v březnu 2024 - I. část

KATEGORIE
|
AUTOR
Ingrid Ďuricová, MBA

Víte, jaké změny přináší nové vydání příručky AIAG APQP ?

Zobrazit víc
ESG - je nejvyšší čas začít

ESG - je nejvyšší čas začít

KATEGORIE
|
AUTOR
Ing. Zuzana Kubinová

Zpráva o udržitelnosti, nefinanční audit, ESG... počuli jste už o nich? Jsou to témata, která se postupně stávají součástí úvah a diskusí ve velkých firmách, ale iu jejich menších partnerů a dodavatelů.

Zobrazit víc

Newsletter